Kangoeroe's buideldieren Australië
Kangoeroe's zijn zoogdieren die leven in roedels. Dit buideldier brengt in draagtijd de jonkies in buidel groot. De kangoeroe is een planteneter, er zijn wel vijftig verschillende soorten kangoeroe's.
Kangoeroe's zijn buideldieren die voorkomen in Australië. Het zijn zoogdieren, ademen zuurstof en hebben longen. Kangoeroe's leven in groepen, die groepen noemen we roedels. Een volwassen mannetje wordt bok, jack genoemd. Een vrouwtje hinde, jill. Ze brengen hun jonkies in de buidel groot. De draagtijd van dit buideldier is maar een maand en huppelt dan zelf mee in de roedel.
Inmiddels in dierentuinen en dierenparken over de hele wereld zijn kangoeroe's te zien. In het wild leven ze zo'n 6 jaar en in gevangenschap 20 jaar.

Kangoeroe oorsprong naam
Er zijn veel verschillende verhalen over de oorsprong van de naam kangaroe. Het dier zou de naam door een vergissing hebben gekregen. Dit verhaal is echter ontkracht nadat John Haviland onderzoek deed bij het Guugu Yimidhirr volk. De kangoeroe heeft zijn naam wel te danken aan het inboorlingen volk, de Guugu Yimihirr. Die noemde deze dieren `gangurru`, wat `zwarte kangaroe` betekent.
Wallabie, ook wel gespeld als wallaby, is de naam die wordt gegeven aan verscheidene soorten kleine tot middelgrote kangoeroe's.
Achterpoten en kangoeroe staart
Een kangoeroe heeft enorme grote achterpoten. Het dier kan hiermee enorme sprongen maken, dit buideldier kan hiermee 2 meter hoog en 10 meter ver springen! Zijn staart is gespierd en vrij lang, die gebruikt wordt om te sturen en zijn evenwicht te houden.
Vechten met achterpoten
Ze hebben veel andere dieren als vijanden. Eén van de vijand is de dingo, een verwilderde hond. De kangoeroe's zal bij gevaar vluchten. Een kangoeroe die achterna wordt gezeten kan wel 80 kilometer per uur bereiken, maar dat houdt hij niet lang vol. Lukt het niet om weg te komen, dan zal die zich proberen te verdedigen. Hij grijpt de vijand met de voorpoten om vervolgens met sterke achterpoten rake klappen uit te delen. De mannetjeskangoeroe's leren dit door tegen elkaar te vechten, maar bezeren elkaar niet. Vrouwtjeskangoeroe's vluchten liever dan dat ze moeten vechten.
Planteneter - Gras en bladeren eten

Het zijn nachtdieren, overdag ligt de groep kangoeroe's onder de eucalyptusboom. Het zijn planteneter die voornamelijk gras eten. Met de snijtanden bijt die het gras af. Dat gaat gemakkelijk met het spleetje in de bovenlip. De hele dag door graast hij als een koe het grasveld af, snuffelend opzoek naar het lekkerste grassprietje. Het eten verteren gaat moeizaam, ze herkouwen dit als het weer naarboven komt. Er is geen dier die meer kan eten als een kangoeroe, hij kan zich dood eten. Door het gras en bladeren eten krijgen ze een ruime hoeveelheid aan vocht binnen zodat ze weken zonder water kunnen. Belangrijk voor in de droge periodes.
Afkoelen met speeksel
In de snikhete tijd koelen de kangoeroe's zich af met hun speeksel. Met het speeksel maken zij hun voorpoten nat, door de wind droogt het vocht en hebben het zo minder warm.
Parasieten in vacht
Kangoeroe's hebben vrij vaak last van parasieten in hun vacht, gelukkig hebben de buideldieren een soort kam. De tweede en derde teen zitten aan elkaar vast, waarmee ze makkelijk kunnen krabben om de parasieten te lijf te gaan.

Kangoeroe buideldieren soorten
Er zijn wel vijftig verschillende soorten kangoeroe's waarvan de Pademelons het kleinste kangoeroesoort is, die leven in de regenwouden en bossen van Australië. De grootste levende kangoeroe is de rode reuzenkangoeroe.
Het vlees en huid voor leer
Mensen en kangoeroe's kunnen het niet altijd goed met elkaar vinden. Grote aantallen werden gedood om op te eten en de huid voor leer te gebruiken. Beroepsjagers proberen vanuit hun auto zoveel mogelijk dieren dood te schieten. Een deel van het vlees wordt aan fabrieken verkocht waar honden en kattenvoer van wordt gemaakt.
Australische regering bepaald nu jaarlijks op hoeveel er mag worden geschoten. Er zijn vier soorten waar op gejaagd wordt. Dit afschot is noodzakelijk, omdat deze een serieuze bedreiging vormt voor het verkeer. In een ander deel van Australië veroorzaakt de kangoeroe woestijnvorming door overbegrazing.
Kangoeroe's worden in gevangenschap gehouden voor het vlees en vacht. Kangoeroevlees is gewild vlees wat weinig vet en veel mineralen bevat.