
Het roofdier de leeuw
De leeuw is een roofdier. De enige katachtige die voornamelijk in sociale groepen leeft.
De leeuw (Panthera leo) is een roofdier uit familie der katachtigen. Het zijn zoogdieren, dat dierlijk materiaal als voedsel gebruikt (carnivoren).
Dit dier komt in bepaalde delen van Afrika voor en in een klein deel van India. De Indische leeuw is 30 cm kleiner dan die van Afrika. Een Indische leeuw is minder wild dan de Afrikaanse leeuw.
Leeuwen leven in groepsverband. De leeuw is een enige katachtige die leeft in een hechte, duurzame familiegroep. Een leeuwengroep bestaat uit een stuk of vijf vrouwtjes met jongen en een volwassen mannetjesleeuw.
De mannetjesleeuw is een stuk groter en heeft imposante manen. Hoewel het mannetje er indrukwekkend uitziet doen de leeuwinnen het meeste werk bij de jacht.
Het roofdier de leeuw is een katachtige. Leeuwengebrul is het hardste geluid dat katten maken. Leeuwen maken 9 verschillende geluiden.

Jacht op prooidier
Een leeuwin kan de snelheid van 60 km per uur bereiken, als zij jaagt. De prooien rennen harder, zoals de gazelle die 80 km per uur halen. Een leeuwin kan dit niet bijhouden, daarom jagen leeuwinnen samen. Hoe groter de jachtgroep, hoe groter het gevangen prooidier.
De jacht wordt 's ochtend in het koudste deel van de dag gehouden. Eén leeuwin sluipen achter het prooidier terwijl de andere leeuwinnen het dier afleiden. Zij maken zich zichtbaar en lopen heel langzaam naar de prooi. Als de leeuwin onopgemerkt achter het prooidier staat opgesteld, rennen alle leeuwinnen op het prooidier af. Het dier schrikt, draait zich om en probeert te vluchten. Rent precies in de klauwen van leeuwin die onopvallend achter het dier heeft weten te komen.
In de strot zet de leeuwin zijn scherpe tanden om het dier te doden. Het prooi wordt niet altijd door de leeuwen zelf gedood. De leeuwen laten het ook door andere dieren opknappen. Als deze het prooidier gedood hebben jagen ze met luid gebrul alle dieren om het prooi weg. De mannetjes jagen niet omdat ze te veel opvallen. De mannetjesleeuw helpt de prooi naar de schaduwplek te brengen en eist een deel van de gevangen buit voor zich op. De vleeseters eten gezamenlijk de prooi op. Een volwassen mannetjesleeuw heeft 7 kilo vlees per dag nodig. Een leeuwin ongeveer 5 kilo vlees.
Wanneer de leeuwen een grote prooi gepakt hebben, blijft er dikwijls wat over voor de jakhalzen en andere dieren die in de buurt blijven afwachten.
Leeuwen op jacht in natuur
Roofdier de leeuw in actie op jacht naar voedsel voor de dag. Zie hoe ze de aanval inzetten en welke tactiek ze in teamverband gebruiken.

De koning der dieren
De leeuw staat in vele delen in de wereld bekend als de koning der dieren.
Het roofdier de leeuw staat vaak afgebeeld als koningsleeuw symbool. Het wapen van Nederland is een afbeelding van de Kaapse leeuw, een uitgestorven ondersoort van de leeuw. Op de afbeelding hier links te zien met twee leeuwen staand aan weerskanten van het schild. Op het schild zelf staat de koningsleeuw met zwaard in zijn poten.